Nieuws
Publicatiedatum: 3 augustus 2022 | Geschreven door: Wander de Groot

Europese vakbonden roepen op tot maximum temperaturen op het werk

De hittegolf die afgelopen weken door Europa raasde, leidt tot hittestress bij werknemers en zelfs dodelijke slachtoffers. De federatie van Europese vakbonden ETUC heeft daarom op 25 juli de Europese Commissie opgeroepen te komen tot maximumtemperaturen voor het werk binnen en buiten. Of dat kansrijk is, is maar de vraag. Het klimaat is niet overal hetzelfde in Europa en warmte wordt verschillend ervaren.

Binnen en buiten

Hoe zou een regeling voor de hele EU er dan uit moeten zien? Een maximale binnentemperatuur van 28 graden, zoals enkele EU-landen nu hebben? En een Belgische systematiek voor werk buiten, met verschillende maxima gekoppeld aan de zwaarte van de fysieke buitenarbeid? Dat is al lastig. Hoe ga je dan om met de ervaringsverschillen tussen Noord en Zuid Europa? Werknemers in Sicilië zijn meer gewend aan hoge temperaturen dan die in Lapland. En hoe ga je om met werk dat altijd onder hoge temperaturen wordt verricht, zoals hoogovenwerk en pizzabakken?

Hittestress

Hoe sympathiek ook, een uniforme, simpele regeling met maximale temperaturen op het werk is niet zo even te bedenken en te regelen. Toch is het goed de gezondheid en veiligheid van werknemers bij hitte in de gaten te houden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kunnen mensen het beste werk verrichten tussen 16 en 24 graden. Daarboven neemt de kans op hittestress toe: hoofdpijn, duizeligheid, spierkramp, soms gevolgd door flauwvallen of zelfs de dood. Ook neemt het risico op bedrijfsongevallen toe als de temperatuur hoger is. Bij 30 graden is er 7% meer kans op ongevallen, bij 38 graden zelfs 10 tot 15%.