FNV: Looneis van 5% in goedlopende sectoren
Vakbond FNV wil voor 2021 alsnog een loonsverhoging van 5% voor de ‘goedlopende sectoren’ en de publieke sector in 2021. Volgens de vakbond zijn onder andere de supermarkten, distributiecentra, doe-het-zelfzaken en de pakketpost sectoren waar er ruimte is voor een loonsverhoging. Traditiegetrouw maakt FNV de dag voorafgaand aan Prinsjesdag.
Minimumloon
Niet alleen de loonsverhoging neemt de vakbond mee in de naderende cao-onderhandelingen, ook een algehele loonsverhoging naar € 14 per uur is een belangrijke eis. De vakbond vindt al langer dat het minimumuurloon omhoog moet en onlangs is de PvdA met een initiatiefwetvoorstel aan de slag gegaan om dit waar te maken.
Coronacrisis en maatwerk
Het is opvallend dat de vakbond ook nu kiest voor een eis van 5% loonstijging. Door de aanhoudende coronacrisis en de financiële gevolgen hiervan hebben veel werkgevers al aangegeven juist een loonoffer te vragen van het personeel. Daarom kijkt de vakbond wel van sector tot sector wat de specifieke looneis wordt. Compensatie van de inflatie is hoe dan ook de bodem. Daarnaast wil FNV in sectoren waar het slecht gaat inzetten op arbeidsduurverkorting, generatiepacten en afspraken om eerder met pensioen te gaan.
Haalbaarheid
Het is de vraag hoe realistisch de looneis van 5% is. Het Centraal Planbureau rekent voor 2021 met een stijging van de lonen van 1,2%. De gemiddelde loonstijging in cao’s sinds half maart (begin coronacrisis) is 2%. Het FNV-bestuur was daarom niet meteen van plan om met de 5% loonsverhoging aan de slag te gaan. Zij wilden eerst inzetten op een loonstijging van 3%, maar het ledenparlement zag dit niet zitten. Werkgeversvereniging AWVN heeft kritiek op de eisen van de vakbond. Zij willen met de bonden in gesprek om de voor de crisis afgesloten cao’s open te breken, zodat de lonen kunnen meebewegen met de huidige economie. Dit zou in de praktijk betekenen dat de tot nu toe afgesproken loonsverhogingen van tafel zijn. De vakbond is hier dan ook niet over te spreken.