Nieuws
Publicatiedatum: 2 oktober 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier

FNV praat weer mee over vroegpensioen

Er komen tot half oktober geen nieuwe stakingen rond het vroegpensioen. Vakbond FNV gaat eerst weer om tafel met werkgevers en het kabinet om te praten over een nieuwe RVU-regeling. Dat de vakbond weer wil praten, komt door het Kamerdebat van 24 september. Daaruit bleek dat vrijwel de hele Tweede Kamer overtuigd is van de noodzaak van een vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. Velen van hen hebben te weinig opzij kunnen zetten om zelf hun vervroegd pensioen te betalen.

Quotum

Eerder wilde de FNV juist niet komen praten over het voorstel van minister Van Hijum van Sociale Zaken voor een semipermanente regeling met een streefgetal van maximaal 15.000 mensen die jaarlijks met vroegpensioen zouden kunnen. De vakbond beschouwde dat als een hard quotum en verwierp daarmee het voorstel. De FNV kwam met een eigen voorstel voor een structurele regeling zonder quotum en met een hogere fiscale vrijstelling dan de € 1.500 per maand nu. Werkgevers en werknemers zouden bij de cao-onderhandelingen samen wel bepalen wie er recht heeft op vroegpensioen.

Signaalwaarde

In het Kamerdebat gaf Van Hijum aan dat hij bereid is de fiscaal vrijgestelde uitkering te verhogen. Ook benadrukte hij dat er geen sprake zal zijn van een quotum, alleen van een ‘signaalwaarde’. Komt het aantal vroegpensioenen daarboven, dan wil de minister elke periode van drie jaar kunnen bijsturen. Uit de eerdere brief aan de Tweede Kamer van de minister bleek ook dat er een aanzienlijke groep ‘zware beroepers’ is die zoveel verdient dat ze zelf ook kunnen bijdragen aan hun vroegpensioen. Ook bleek dat sommige cao’s ook kantoormedewerkers en leidinggevenden onder ‘zware beroepen’ scharen. Daar liggen dus blijkbaar nog wat bespreekpuntjes.