Grote bedrijven regelen zelf coronatests voor personeel
Grote organisaties als Ahold, Hema en ASML regelen eigen commerciële coronatests voor het personeel. De werkgevers vinden de testcapaciteit van de GGD te schaars en niet snel genoeg, waardoor meerdere werkgevers last hebben van onnodig ziekteverzuim doordat personeel thuis zit te wachten op een test of uitslag.
Te lang wachten
Het aantal besmettingen loopt de laatste tijd snel op, maar de testcapaciteit bij de GGD is schaars. Te schaars, vinden de werkgevers. Dat zij nu een eigen route kiezen, is het gevolg van het onvermogen van het kabinet om snel voldoende testcapaciteit te regelen. Ook duurt het reserveren voor een test en de uitslag te lang. Vaak kan een werknemer pas na 48 uur bij een GGD testlocatie terecht, en komt de uitslag ook nog eens twee dagen later. Dat zijn vier dagen die werkgevers kwijt is aan onnodig verzuim.
Betrouwbaarheid
Een sneltest kan prettig zijn voor de werkgever en werknemer om snel uitsluitsel te krijgen over een mogelijke besmetting. Maar een sneltest is minder ‘gevoelig’ dan een reguliere coronatest (PCR-test). Het risico op een negatieve uitslag die foutief is, is groter dan een positieve uitslag die foutief is. Onder andere bij de antigeensneltest is dit het geval. Deze test kijkt naar de eiwitten van het virus, maar daar moeten meer virusdeeltjes in het lichaam aanwezig zijn dan bij een PCR-test. Het risico op een verkeerde negatieve uitslag, dus toch een positieve uitslag, is groter.
Gezondheid en veiligheid van werknemers is de verantwoordelijkheid van de werkgever. U moet hier dus rekening mee houden als uw bestuurder commerciële tests inzet voor het personeel.