Massaal drugstesten door werkgevers mag niet
Veel werkgevers testen hun personeel onrechtmatig op drugsgebruik. Volgens onderzoeksplatform Investico zijn er honderden werkgevers die bij elkaar tienduizenden werknemers speekseltesten (laten) afnemen om het gebruik van alcohol, zware medicijnen, marihuana of harddrugs aan te tonen. Vooral werknemers in de productie- en chemische sector, waaronder veel arbeidsmigranten en veel jongeren, zouden steeds vaker met sporen van drank of drugs op hun werk verschijnen.
Gezondheid en veiligheid
In bijna alle gevallen overtreden de werkgevers de wet. De Autoriteit Persoonsgegevens bevestigt dat. De Nederlandse Vereniging van arbeids- en bedrijfsartsen (NVAB) is onaangenaam verrast over de drugstesten door werkgevers en de commerciële bedrijven die daarbij helpen. ‘Drugsverslaving is een medische kwestie. Als een werkgever twijfelt aan de inzetbaarheid van een werknemer op medische gronden, moet hij de bedrijfsarts inschakelen. Zoiets belangrijks mag een werkgever niet overlaten aan marktpartijen’, aldus voorzitter Gertjan Beens.
Groot probleem
Ook al mag het niet, veel werkgevers hebben toch de behoefte aan werknemers die ‘clean’ zijn. Eén van de commerciële dienstverleners, ArboFit, deelde anonieme testresultaten met Investico om het ‘taboe’ op testen te doorbreken. Daaruit blijkt dat vooral jonge werknemers steeds meer onder invloed van soft- en harddrugs naar hun werk komen. Hoeveel tests Arbofit heeft uitgevoerd en hoeveel procent van de geteste werknemers een jonge werknemer was, meldt Investico niet.
Privacy
Een werkgever mag werknemers niet testen op alcohol en drugs. Dat wordt gezien als een medische ingreep en is een inbreuk op de privacy. Wettelijk gezien mogen alleen chauffeurs, machinisten en piloten getest worden als daar aanleiding toe is. De werkgever mag dit dan niet zélf doen of laten doen door een testbedrijf. Alleen de bedrijfsarts mag dat, of de politie. En die mogen de testuitslagen niet zomaar delen met de werkgever.