Nieuws
Publicatiedatum: 3 juni 2020 | Geschreven door: Wander de Groot

Technostress en telepressure neemt toe door thuiswerken

Met name jonge werknemers zijn door het thuiswerken extra vatbaar voor stressklachten. Dit is een van de conclusies uit het onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Het instituut heeft onderzoek gedaan naar het effect van thuiswerken en het veelvoudig gebruik van online communicatiemiddelen hierbij.

Technostress

Thuiswerken is door de coronacrisis in een rap tempo toegenomen, en daarmee ook het gebruik van nieuwe technologische applicaties op laptop en telefoon. Sommigen thuiswerkers genieten van nieuwe mogelijkheden die Zoom, MS Teams en andere apps met zich meebrengen. Maar anderen hebben er zichtbaar moeite. Die krijgen last van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, depressie, nachtmerries, opstandigheid, hulploosheid of juist paniek. Dit heet technostress.

Telepressure

Een tweede verschijnsel is telepressure en dat komt voornamelijk voor onder jonge werknemers tot 35 jaar. Hier gaat het om de constante toestroom van zakelijke mailtjes en berichtjes, niet alleen in de gebruikelijke werktijden, maar ook erbuiten. Dat werkt afleidend en verhoogt de druk om altijd snel te reageren en bereikbaar te zijn, ook buiten werktijd. De werk-privébalans raakt er door verstoord.

Burn-outklachten

Recente cijfers van het CBS en TNO4 laat zien dat 21% van de werknemers tussen de 25 en 35 jaar last heeft van burn-outklachten. De Universiteit van Amsterdam peilt recentelijk dat 33% van jonge werknemers van 18 tot en met 34 jaar zich verplicht voelt in de avonduren te reageren op werkberichten en 37% zich gedwongen voelt om direct te reageren op een zakelijk bericht. 41% van de ondervraagden vindt het moeilijk om zich op andere dingen te concentreren als het werk ‘roept’.

Zorgplicht

De werkgever heeft volgens de Arbowet een zorgplicht, ook tijdens de coronacrisis. De ondernemingsraad heeft volgens de Wet op de ondernemingsraden ook een zorgplicht als het gaat om arbeidsomstandigheden. Dat betekent dat het hun gezamenlijk belang is psychosociale overbelasting (PSA) te voorkomen, ook als de stress wordt veroorzaakt door werken met online communicatiemiddelen.