Faq's
Laatst gewijzigd op: 20 augustus 2024 | Geschreven door: Redactie Performa OR
mandaat, achterban, toestemming

Heeft de OR een mandaat van de achterban nodig om een pensioencommissie op te richten?

Als ondernemingsraad heb je door de OR-verkiezingen al een soort mandaat van de achterban verkregen: je vertegenwoordigt de achterban. Formeel gezien is dat dus niet nodig. Je kunt zonder (extra) mandaat gewoon aan de slag met het onderwerp pensioen.

Het oprichten van een OR-commissie is daarbij een goed idee. De materie is complex en zo’n commissie kan zich hierin specialiseren. Een ander voordeel van een commissie is dat je ook niet-OR-leden kunt toevoegen. Dat vergroot het draagvlak én het zorgt ervoor dat je leden kunt aantrekken die misschien al wat kennis over de materie hebben. Hierbij een voorbeeld van een instellingsbesluit voor een vaste OR-commissie.

Omdat het bij pensioenen gaat over een belangrijke arbeidsvoorwaarde die grote (toekomstige) impact kan hebben, is het wel goed om via de meningen van collega’s te peilen, bijvoorbeeld via een achterban-enquête of – bijeenkomst. Speelt het onderwerp, wat zijn hun ideeën, heeft de achterban aandachtspunten die de OR kan meenemen?

Laat je ook goed informeren door een extern deskundige. Het thema pensioen is echt zo’n terrein waarbij je waarschijnlijk niet alle kennis in huis hebt. Door niet overhaast en met de juiste kennis een beslissing te nemen, zorg je ervoor dat je de belangen van de achterban correct behartigt. De OR heeft het recht een externe deskundige in te huren op kosten van de organisatie.

Tot slot: De bestuurder kan een arbeidsvoorwaarde (zoals de pensioenregeling) niet zomaar collectief voor het gehele personeel wijzigingen. Daarvoor is in principe naast instemming van de OR ook individuele instemming van elke werknemer bij nodig. Alleen als er een wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst én de bestuurder een zwaarwichtig belang heeft kan de bestuurder de pensioenregeling zonder individuele instemming wijzigen.