Heeft de OR iets over aanstellingskeuringen te zeggen?
In principe is het als werkgever niet toegestaan om informatie in te winnen over de gezondheid van een (toekomstige) werknemer, zolang de werkgever zich houdt aan de Wet op de medische keuringen. Daarbij is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een nieuwe medewerker uit te nodigen voor een aanstellingskeuring. Voor sommige beroepen is dit zelfs wettelijk verplicht, denk aan een brandweerman en piloot. Dit geldt alleen voor beroepen waarbij de eigen gezondheid en veiligheid van de medewerker en/of die van anderen in gevaar kunnen komen.
Bedrijfsarts
De aanstellingskeuring vindt altijd plaats nadat er al is besloten om de sollicitant aan te nemen. De bedrijfsarts is de enige die een aanstellingskeuring mag uitvoeren en die ook mag bepalen of dit noodzakelijk is. De sollicitant is niet verplicht de keuring te ondergaan. De bestuurder moet zorgen dat de sollicitant dit weet.
Instemming van de OR
Als OR heb je instemmingsrecht als de bestuurder in het personeelsbeleid iets opneemt over aanstellingskeuringen (artikel 27 lid 1.d en e van de Wet op de ondernemingsraden). De bestuurder mag dus geen beleid opstellen waar aanstellingskeuringen onderdeel van uitmaken zonder voorafgaande toestemming van de OR. Daarnaast kun je als OR in de gaten houden of de bestuurder de toekomstige medewerker op de juiste manier informeert over de aanstellingskeuring en of dit op tijd gebeurt. Zo moet in de vacaturetekst al staan dat een aanstellingskeuring onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure en mag de keuring geen instrument zijn om te selecteren.
Meer lezen over aanstellingskeuringen? Bekijk hier de checklist.