FNV pleit voor menstruatieverlof
“We kunnen er niet langer omheen dat er echt behoefte is aan menstruatieverlof”. Dat zegt FNV-vakbondsbestuurder Hacer Karadeniz op 1 maart in de NRC. Bijna negen op de tien vrouwen geeft aan dat ze hun werk minder goed kunnen doen in de menstruatieperiode en drie op de vier vrouwen is voor het invoeren van menstruatieverlof tijdens de zwaarste dagen van de menstruatie.
Twee onderzoeken
Karadeniz verwijst daarbij naar twee onderzoeken: een van FNV Young & United onder 3.000 vrouwen onder de 35 jaar van eind 2021 en een eerder onderzoek van Radboud UMC uit 2019 onder ruim 42.000 vrouwen tussen 15 en 45 jaar. Daarbij gaf een op de drie vrouwen aan dat ze tijdens de menstruatie het werk niet goed kunnen uitvoeren.
Verlof in buitenland
Menstruatieverlof bestaat in enkele landen, vooral in Azië. In Japan zelfs sinds 1947. Driekwart van de vrouwen maakt er ook gebruik van. Ook in Zuid-Korea, China, India en zelfs in Zambia geldt er wettelijk verlof. In de Spaanse gemeente Girona kunnen vrouwelijke ambtenaren verlof krijgen. Ze moeten die uren wel inhalen.
Meer oplossingsrichtingen
De huidige praktijk in Nederland is dat de meeste vrouwen gewoon doorwerken tijdens de menstruatie, en dat ze zich ziekmelden als het echt niet gaat. Complicerend is dat niet iedereen evenveel last ervaart van de menstruatie en dat maakt een uniforme regeling moeilijk. Een door de werkgever of overheid (deels) betaalde verlofregeling op individuele zou een oplossing kunnen zijn. Net als een flexibeler werkrooster, waarbij uren op een ander tijdstip (deels) ingehaald zouden kunnen worden.
‘Verziekte werkcultuur’
Overigens betwijfelt Karadeniz of het invoeren van menstruatieverlof de oplossing is. In de NRC zegt ze: “Er zal meer moeten veranderen. De Nederlandse werkcultuur is verziekt. Alles draait om productiviteit. Menstruatieverlof opnemen in een bedrijfscultuur waar je als werknemer meer machine bent dan mens; dat is makkelijker gezegd dan gedaan.”