Nieuws
Publicatiedatum: 2 september 2024 | Geschreven door: Janneke Zoutenbier
Arbeidsongeval

Meeste arbeidsongevallen gevolg van val

De arbeidsinspectie heeft afgelopen jaar bijna 2.500 arbeidsongevallen onderzocht. In bijna alle gevallen waren er slachtoffers, waarvan 69 dodelijk. De meeste ongevallen vinden plaats bij nutsbedrijven (water, afval) en in de sectoren bouw, land- en bosbouw, vervoer en opslag en industrie. Vallen gebeurt het vaakst. Er gebeuren ook relatief veel ongevallen met vorkheftrucks, pallethefwagens en ladders. Ongelukken gebeuren vaker bij kleine bedrijven dan bij grote. Mannen zijn vaker slachtoffer dan vrouwen.

Monitor arbeidsongevallen

Dat blijkt uit de Monitor arbeidsongevallen 2023 die de Arbeidsinspectie op 26 augustus heeft gepubliceerd en die door staatssecretaris van Sociale Zaken Jurgen Nobel (VVD) is aangeboden aan de Tweede Kamer. Deze keer is er ook extra onderzoek gedaan naar arbeidsongevallen onder arbeidsmigranten die korter dan vier maanden in Nederland werken.

Arbeidsmigranten

Gemiddeld zijn er in deze groep 37 ongevallen en 4 dodelijke slachtoffers per 100.000 banen, over alle werkenden is dat ‘slechts’ 26 ongevallen en 2 dodelijke slachtoffers. De inspectie ziet als oorzaken dat arbeidsmigranten vaker ongeschoold, laagbetaald en tijdelijk werk doen, in sectoren waar het risico op ongevallen al relatief groot is, zoals de metaalindustrie en slachterijen. Taal- en cultuurverschillen spelen daarbij een rol: migranten begrijpen de instructies en waarschuwingen soms niet. Vanwege hun grote afhankelijkheid van de werkgever, klagen ze ook minder snel over onveilige omstandigheden.

Melden verplicht

Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbowet direct aan de arbeidsinspectie worden gemeld. Dat moet gebeuren als het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis, wanneer er sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval. Ook moet de werkgever het ongeval direct melden zodra bekend is dat er alsnog sprake is van een ziekenhuisopname of van blijvend letsel dat in verband kan worden gebracht met het arbeidsongeval.

OR mag zelf ook melden

Niet alleen werkgevers kunnen een melding doen bij de arbeidsinspectie. Ook werknemers, arboprofessionals, het slachtoffer zelf, familie van het slachtoffer, omstanders of de politie. En leden van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

 

Lees meer over omgaan met arbeidsongevallen in de volgende checklist.