Faq's
Laatst gewijzigd op: 21 februari 2025 | Geschreven door: Redactie Performa OR

Wat is het verschil tussen mondeling en schriftelijk initiatief?

Als de ondernemingsraad vindt dat over een bepaald onderwerp overleg niet voldoende is, kan de OR buiten de overlegvergadering om een (schriftelijk) initiatiefvoorstel doen over dat onderwerp. De bestuurder is dan verplicht om dit voorstel tijdens een overlegvergadering met de ondernemingsraad te bespreken. Daarna moet hij zo spoedig mogelijk gemotiveerd aangeven of hij in overeenstemming met dit voorstel zal besluiten.

Binnen of buiten de overlegvergadering

Hoe het initiatiefvoorstel geformuleerd moet worden, staat niet in de WOR. De WOR maakt wel onderscheid tussen voorstellen die tijdens en buiten de overlegvergadering worden gedaan:

  • Voorstellen tijdens de overlegvergadering om vallen onder het mondeling initiatiefrecht. Dit komt vaak voor, bijvoorbeeld door een idee te opperen of een alternatief voorstel te doen. Alleen staan OR’en er niet bij stil dat ze dan in feite gebruikmaken van het initiatiefrecht.
  • Voorstellen buiten de overlegvergadering vallen onder het schriftelijk initiatiefrecht. Dat komt minder vaak voor. Als dit gebeurt, moet het voorstel aan de volgende eisen voldoen: het voorstel is schriftelijk gedaan, voorzien van een toelichting en de ondernemingsraad heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat zijn voorstel als initiatiefvoorstel moet worden aangemerkt.

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan de checklist initiatiefrecht