Nieuws
Publicatiedatum: 24 oktober 2023 | Geschreven door: Wander de Groot
flexwerk-vakbonden

Vakbonden mogen medewerkers Temper niet zomaar vertegenwoordigen

De rechtbank heeft bepaald dat vakbonden FNV en CNV niet als partij mogen optreden namens de freelancers van Temper, omdat die in grote getalen hebben aangeven daar geen behoefte aan te hebben. Temper is een digitaal prikbord waar werkgevers in horeca en distributie hun klussen plaatsen, waarop freelancers kunnen intekenen en waarbij Temper verdient aan de bemiddeling. Dat blijkt uit een uitspraak van 11 oktober van de rechtbank Amsterdam. Wel zal de rechter zich alsnog buigen over de bezwaren van de bonden, over schijnzelfstandigheid en onderbetaling. 

Zelfstandig of werknemer?

Volgens de vakbonden zijn de freelancers eigenlijk gewoon werknemers van Temper, maar Temper ziet ze als zelfstandigen en betaalt hen daarom geen vakantiegeld, pensioenpremie en zijn de medewerkers niet beschermd tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De vakbonden willen dat de rechter Temper verplicht de freelancers als uitzendkracht of als werknemer in loondienst te behandelen. Daarbij zien de vakbonden zich als optredende partij namens de medewerkers van Temper. 

Opt-in, opt-out

Dat trok Temper in twijfel bij een eerdere rechter. Die stelde dat de 60.000 medewerkers van Temper zelf hun keuze moesten maken voor een opt-in of een opt-out: wel of niet vertegenwoordigd willen worden door de vakbonden. De rechter had hiervoor ook een neutrale tekst gecomponeerd over de keuze, die partijen moesten respecteren. Uiteindelijk kozen 117 mensen voor een opt-in en ruim 15.000 voor een opt-out. Een duidelijk verhaal, lijkt het: driekwart reageert niet, een kwart wil niet dat de vakbonden hun belangen vertegenwoordigen en niet meer dan een handvol wil dat wel.

Suggestieve communicatie

De vakbonden waren woest. Temper had naast de neutrale opt-in/opt-out-regeling ook suggestieve berichten verstuurd naar de platformmedewerkers, zoals een email met portretten van vakbondsbestuurders met de tekst: ‘Boomers voor je laten beslissen? Thanks but no thanks.’ Dus eisten de bonden dat de rechter de uitslag ongeldig zou verklaren. Maar dat deed de rechter niet. Hij stelde dat het niet verboden was naast de neutrale opt-in/opt-out-regeling ook eigen communicatie te verzorgen. De vakbonden hadden dat niet gedaan, Temper wel.

Inhoudelijk oordeel komt nog

Toch is dit slechts een tussenvonnis en zal de rechter alsnog op 22 november de inhoudelijke bezwaren van de bonden overwegen over het zwaarwegende belang van een rechtvaardige arbeidsmarkt, waarbij rechten van werkenden in het algemeen worden beschermd en er geen oneerlijke concurrentie is. Oordeelt de rechter dat Temper-werkers toch uitzendkrachten of werknemers zijn? Dan kunnen de huidige medewerkers alsnog een individuele loonclaim indienen bij Temper. [ECLI:NL:RBAMS:2023:6389]