
Scholingsplan ondernemingsraad opstellen
Om ervoor te zorgen dat de OR goed functioneert, moeten de leden over bepaalde kennis en vaardigheden beschikken. Die zijn niet altijd (voldoende) aanwezig. Als je weet welke onderwerpen er op de agenda staan en waar de OR in de zittingsperiode aan wil werken, kan je een scholingsplan maken. Daarmee zorg je dat je dat OR-leden die cursussen en trainingen volgen, die nodig zijn. In deze checklist lees je hoe je dat aanpakt.
Behoefte inventariseren
Als OR heb je een duidelijke taak, maar je kan ook zelf doelen stellen. Die stem je af op de thema’s en gebeurtenissen die (gaan) spelen bij jou in de organisatie. Is er een reorganisatie of overname aanstaande, wil de bestuurder een gedragscode invoeren, zijn er signalen van hoge werkdruk, enzovoort. Dan kijk je ook of er instemmings- of adviesaanvragen voor te verwachten zijn. Daarnaast heb je als OR zelf bepaalde speerpunten. Wat vindt de OR belangrijk om te bespreken of te veranderen?
Vervolgens kijk je of de OR in staat is om hierop adequaat te reageren. Hiervoor kan je kijken naar de kennis en vaardigheden die OR-leden nu bezitten. Stel daarvoor de volgende vragen:
- Is elk OR-lid in staat om met de bestuurder over deze thema’s te praten en hierover te adviseren en te beslissen?
- Beschikken de OR-leden over de kennis en vaardigheden die daarvoor nodig zijn?
- En zo niet, wat er nodig is om dat te veranderen?
Welke scholing is nodig?
In deze stap ga je onderzoeken welke scholingsbehoefte er is. Welke kennis en vaardigheden ontbreken of zijn onvoldoende aanwezig om de OR-taken die voor je liggen te vervullen? Je kijkt hierbij zowel naar de ondernemingsraad als geheel als naar de individuele leden. Bij scholing van kennis kun je denken aan specifieke onderwerpen waar je je als OR over moet buigen tijdens de zittingsperiode. Denk aan de invoering van een nieuw arbeidsvoorwaardenpakket, publicatie van het jaarverslag van de onderneming, een fusie of overname, veranderde wet- en regelgeving, enzovoort.
Bij vaardigheden gaat het meestal om dingen die je doet, dus om uitvoerende taken. Er zijn een paar basisvaardigheden waar je als OR-lid over moet beschikken, zoals schriftelijk en mondeling communiceren, netwerken, onderhandelen, vergaderen. Daarnaast kunnen tal van andere vaardigheden nuttig zijn. Denk aan snellezen, presenteren, spreken in het openbaar en projectmatig werken.
Zet eerst samen op een rij wat een OR moet weten en kunnen om met de belangrijke thema’s aan de slag te gaan. Vraag dan wat de leden graag zouden willen leren. Dat is een positieve insteek.
Op welke manier
Als in kaart is gebracht welke kennis en vaardigheden de OR wil (bij)scholen, kun je gaan kijken op welke manier dat zou kunnen. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kan een training of cursus volgen bij een opleidingsinstituut of trainingsbureau, eventueel gericht op de medezeggenschap. Dat kan meestal fysiek en online. Je kan ook workshops volgen, een coach inschakelen of congressen bezoeken.
Daarnaast kun je op informele manieren leren, bijvoorbeeld door een deskundige te vragen iets te komen vertellen over een bepaald onderwerp of iemand uit je eigen organisatie om uitleg vragen. Denk aan de accountant, de brancheorganisatie, de arbodienst, de vakbond en iemand van HR. Dit is een laagdrempelige manier om gericht informatie te verzamelen.
vergeet ook de eigen collega’s niet. Zij beschikken ook over kennis en ervaring die misschien relevant is.
In de praktijk
Als je op een rij hebt gezet wat de OR moet weten en kunnen en welke kennis en vaardigheden getraind moeten worden, kun je je opleidingsplan invullen. Je kan hiervoor dit [model] gebruiken. Je legt dit plan schriftelijk vast en neemt daarin in ieder geval de volgende onderdelen op:
- De leerdoelen van de ondernemingsraad en de onderwerpen voor scholing.
- Een tijdpad voor het bereiken van de leerdoelen.
- De aanbieders en/of deskundigen die je hiervoor wil inschakelen.
- Het budget dat daarvoor nodig is.
Het opleidingsplan kun je bespreken met de bestuurder. Die heeft zo een mooi overzicht van de kosten in een jaar en ziet meteen welk resultaat de investering moet opleveren.