Nieuws
Publicatiedatum: 26 augustus 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Verzekering

Advies én instemming OR bij collectief verzekerd eigenrisicodragerschap

Twee keer per jaar kunnen organisaties hun keuze wijzigen hoe ze het risico dragen van de kosten bij ziekte en arbeidsongeschiktheid: per 1 juli en 1 januari. Deze wijziging staat dan voor twee jaar vast. De ene optie is zelf het eigen risico dragen voor de Ziektewet (ZW) of Wet gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). De andere is gebruik te maken van de collectief verzekering via het UWV. Een wijziging in het eigenrisicodragerschap moet eerst langs de OR voor advies. Dat staat in artikel 25 lid 1m van de Wet op de Ondernemingsraden.

Re-integratiebeleid

Stapt uw bestuurder over van eigen risico naar collectieve verzekering, zorg dan dat de bestuurder vooraf niet alleen de financiële consequenties in kaart brengt. Collectief verzekerde organisaties zijn namelijk tien jaar lang verantwoordelijk voor de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers die een WIA-uitkering ontvangen. Dat kost niet alleen veel geld, maar betekent ook dat dat het re-integratiebeleid van uw organisatie daarop aangepast moet zijn. En daarover heeft de OR instemmingsrecht volgens artikel 17 lid 1 a van de WOR.

Haast

In beide gevallen moet de werkgever de wisseling van eigenrisicodragerschap uiterlijk 13 weken voordat de wijziging van kracht wordt, doorgeven aan de Belastingdienst. Voor een wijziging die per 1 januari ingaat, moet de werkgever dus alles 1 oktober. Is uw bestuurder dat van plan, dan zit er haast bij de adviesprocedure.