Nieuws
Publicatiedatum: 22 december 2021 | Geschreven door: Wander de Groot
Snelle coronatest

Geen loon voor werknemer die zelftest weigert

Een verplichte zelftest voor werknemers die een hoog besmettingsrisico lopen, mag dat wel? Wel als het aan de rechtbank Amsterdam ligt. Een werknemer van een dansschool spande een rechtszaak aan tegen zijn werkgever, omdat hij een verplichte wekelijkse zelftest moest doen. Als hij dit niet deed, kreeg hij geen loon meer. Inbreuk op zijn lichamelijk integriteit, vond de werknemer, die stapte naar de rechter, Maar de rechter gaf de werkgever gelijk: in een dansschool is het nu eenmaal niet altijd mogelijk afstand te houden,  dansles op afstand of zonder fysiek contact is bijna onmogelijk. Dus is verplicht zelftesten voor dansdocenten in dit geval toegestaan.

Per geval bekijken

Nu hebben niet alle werkgevers ineens vrij spel om testen of zelfs vaccinaties te verplichten, aldus arbeidsrechtexpert Evert Verhulp in de Volkskrant van 21 december. ‘Een beroep op lichamelijke integriteit is in deze rechtszaak onvoldoende. Het is voor de danser moeilijk uit te leggen waarom zo’n zelftest te ver gaat. Als je zonder testen het risico op besmetting vergroot, kan een testplicht dus gerechtvaardigd zijn. Als er een goede reden is om een test te weigeren, zoals iemands geloofsovertuiging of als het gaat om een kantoorbaan waar men gewoon anderhalve meter afstand kan houden, dan is er geen reden voor zo’n plicht.’

Coronaprotocol

Werkgevers kunnen dus alleen goed beargumenteerd zelftestverplichtingen opleggen aan werknemers. En die discussie moet ook altijd met de ondernemingsraad worden gevoerd. De OR heeft namelijk instemmingsrecht over arbo-gerelateerde zaken als een verplichte test. De werkgever heeft een zorgplicht voor alle werknemers. In het geval van corona is het verstandig om als organisatie een coronaprotocol op te stellen, waar alle maatregelen in staan opgenomen en gelden voor alle werknemers. Lees meer over het opstellen van een coronaprotocol in deze checklist.