Faq's
Laatst gewijzigd op: 26 januari 2023 | Geschreven door: Wander de Groot
Werktijd

Hoe lang moet een OR-verkiezing open blijven staan?

Daarover is niets geregeld in de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Dat kan dus één dag zijn of bijvoorbeeld een week. Je regelt de periode waarin gestemd mag worden in het OR-reglement. Wat voor jouw organisatie de ideale termijn is, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Type werkzaamheden: Werkt iedereen van 9.00 tot 17.00 uur op kantoor? Dan volstaat een minder lange stemperiode. Komt het voor dat werknemers in ploegendiensten werken, in het weekend of in de avond? Dan is een langere periode waarin werknemers hun stem kunnen uitbrengen aan te bevelen.
  • Grootte van de organisatie: In grotere organisaties staat de ondernemingsraad vaak verder af van werknemers en is de bereidheid van werknemers om hun stem uit te brengen daardoor kleiner. Door in dit geval voor een langere periode te kiezen, heeft de kiescommissie meer mogelijkheden de verkiezingen onder de aandacht te brengen.
  • Digitale of fysieke verkiezingen: Bij fysieke verkiezingen is de periode meestal korter. Het kost veel tijd en mankracht om een stembureau te bemensen. Bij digitale verkiezingen is het veel makkelijker om de verkiezingen langer open te laten staan. Bovendien kun je bij digitale verkiezingen gemakkelijk een reminder sturen halverwege de stemperiode. Dat verhoogt de opkomst aanzienlijk. Benieuwd naar een eenvoudige tool om digitale verkiezingen te organiseren? Kijk eens op www.orvote.nl.

De praktijk

Hoewel er wettelijk niets is geregeld, kunnen we je wel iets vertellen over gemiddelden. De meeste ondernemingsraden waarvoor wij verkiezingen organiseren met OR Vote laten de stembus gedurende een werkweek openstaan (van maandag 8:00 uur tot vrijdag 18:00 uur). Als de organisatie ook in het weekend actief is, dan zien we dat de digitale stembus in het weekend ook vaak open staat.

Opkomst bij OR-verkiezingen

Vooral bij grotere organisaties (meer dan 500 werknemers) heeft het langer openstaan van de verkiezing een positief effect op het opkomstpercentage. Het opkomstpercentage varieert van 15% bij een verkiezing van één dag, tot ruim 30% bij een langere verkiezingsperiode waarin een herinnering aan het personeel wordt verstuurd.

Positief effect

Ook bij kleine organisaties (minder dan 200 werknemers) heeft een verlenging van de stemperiode een positief effect op het opkomstpercentage. Daar is onze ervaring dat het opkomstpercentage bij verkiezingen die één dag openstaan gemiddeld zo’n 50% is en 70% als de verkiezing meerdere dagen openstaat. De opkomstpercentages kunnen wel sterk variëren per organisatie.